Beeld van feministen verandert

Feministen werden gezien als boze vrouwen in tuinbroeken die mannen haten. Ze demonstreerden voor het recht om te studeren aan de universiteit, voor het recht om te stemmen of om baas te zijn in eigen buik. Nu, met het internet en social media, is het een stuk makkelijker geworden om je mening te uiten.

Anne Ardon (22) studeert Bestuurskunde in Rotterdam en is één deel van het brein achter de feministische blog Stellingdames. In 2015 begonnen Anne en Justine (20) samen aan een nieuw platform voor jonge feministen. De reden achter het begin van Stellingdames? Dat legt Anne even uit: ‘Niet één mening binnen het feminisme is waar. Wij wilden laten zien dat je zelf mag kiezen wat je vindt, en dat je best jong en feminist kan zijn.’

2-2-1024x804
Anne Ardon van Stellingdames

Feministen onderscheiden zich niet meer in uiterlijke kenmerken en kunnen verschillen van mening. “Je mag er best leuk uitzien en feminist zijn. Laat je niet afschrikken door de verhalen dat feministen nare vrouwen zijn.” Weinig vrouwen durven zichzelf tegenwoordig een feminist te noemen. Maar waar ligt dat eigenlijk aan? “In een gesprek met de filosoof Maartje Meijs kwam ik er achter dat veel vrouwen feministen zien als kil. En je zegt niet snel over jezelf dat je kil bent. Dat is trouwens iets wat feminisme per definitie niet is.”

Maartje Meijs van de universiteit van Tilburg deed onderzoek naar waarom vrouwen zichzelf geen feminist noemen. In een interview met Anne vertelt ze over haar ontdekkingen. “In Nederland is het ideaal van feminisme geweest zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Maar het punt is dat veel mensen feminisme niet zo zien. Die denken; ‘als ik onafhankelijk ben, kan ik geen feminist zijn, want dan zit je binnen een groep. En het ideaal is juist zelfstandig te zijn.’ Ik denk dat dit de identificatie in de weg zit.”

Dat identificeren gaat dus wat moeizaam. Toch lijken veel jongeren zich weer meer bezig te houden met feminisme. Vooral door social media krijgt het onderwerp een boost en wordt seksisme makkelijker herkend en bestreden. “Ik geloof heel erg in online activisme. Je ziet dat 40% van de Kamervragen gesteld wordt door onderwerpen die op internet aan bod komen. Dat laat zien dat het internet een soort van arena wordt waar je politieke invloed kan uitoefenen. Maar de straat op gaan blijf ik heel mooi en moedig vinden.” Daar voegt Anne nog aan toe dat vrouwen soms over het hoofd worden gezien. “Met social media kan je je zelf een stem geven, waardoor je niet meer over het hoofd gezien kán worden. Het is een level playingfield waarop mensen hun activisme kwijt kunnen.”

Seksistische reclames, zoals die van OHRA, worden bekritiseerd en niet getolereerd. Vrouwen die zich geen feminist (durven te) noemen laten boze en verontwaardigde comments achter. Vrouwen durven zich uit te spreken. “Twee jaar terug zou dat niet gebeurd zijn, dus ik heb wel het idee dat er een soort van algemene bewustzijn is onder vrouwen.”

Social media geeft vrouwen een stem. Een feminist die in real life wat van zich laat horen heeft niet altijd de invloed en impact die zij zou wensen. “In een vriendengroep wordt gewoon vaker naar mannen geluisterd. Wel heel fout natuurlijk want als vrouw zou je ook serieus genomen moeten worden.” Het corrigeren van mensen in je omgeving heeft volgens Anne een hele grote meerwaarde. “Als mannelijke feminist kan je heel erg de rol hebben mensen te corrigeren in seksistische opmerkingen.”

Achter feminisme zou volgens Anne een constante urgentie moeten zitten. “Ik wil geen feministische golven. Ik wil een feministische zee.” Dat vrouwen zich om de 20 jaar mogen uitspreken vindt Anne niks. “Voor mij  en vele andere feministen, is het de bedoeling dat we in een permanente staat van gender gelijkheid leven. Gewoon altijd een beetje.”

Om die continuïteit van de feministische strijd te behouden geven de twee stellingdames Anne en Justine lezingen en voorlichtingen. “We gaan naar studentenverenigingen of politieke jongerenorganisaties om het over dit thema te hebben. Dat vinden we heel belangrijk.” Maar aangezien de stellingdames maar met z’n tweeën zijn kunnen ze niet alle lezingen geven die ze zouden willen. “Stellingdames zou naar mijn idee meer een kickstarter kunnen zijn. Dat mensen zich inlezen en iets hebben van ‘seksisme is stom’ en dit zelf in hun eigen omgeving gaan veranderen. Dat gebeurt ook voor mijn gevoel. En dat vinden wij heel tof.”

Een nieuwe generatie zet voort waar de voorvechters in tuinbroeken mee begonnen. Jonge feministen met een eigen stijl maar mét hetzelfde doel als hun voorgangers: gelijkheid voor iedereen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s